Lehdistötiedote – onko tiedote paras tapa ansaitun medianäkyvyyden saamiseen?

Lataa medianäkyvyys-opas
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Sinä ja yrityksesi haluatte kasvattaa tunnettuutta ja uskottavuutta alallasi, asemoitua auktoriteettina ja houkutella uusia asiakkaita medianäkyvyyden avulla? Got it! Nyt siis vain palkataan viestintätoimisto ja pyydetään heitä tekemään maailmaa tärisyttävä ja ilmoja järisyttävä lehdistötiedote, joka jaellaan STT:n jakelujärjestelmän kautta medioille ja BOOM! Hesarin etusivu on taattu.

 

Vai onko sittenkään?

 

Mikä on lehdistötiedote?

 

Käydään nyt ensin läpi, mikä se lehdistötiedote (tiedote) ylipäätänsä on:

 

Tiedotteen tehtävä on nimensä mukaisesti tiedottaa jostakin asiasta. Useimmiten tiedotteet lähetetään tiedotusvälineille ja ne on tarkoitettu toimittajien käyttöön uutistekstien laatimisen pohjaksi.”, kertoo Googlen etusivulta löytynyt Kirjoittajan ABC-kortti.

 

Yrittäjät ja yritykset lähettävät tiedotteita medioille usein silloin, kun uusi palvelu tai tuote lanseerataan, uusi henkilö nimitetään merkittävään positioon tai silloin, kun jotain muuta tärkeää tapahtuu. Myös silloin, kun kirjailijalta tulee uusi kirja tai artistilta levy, kustantamot lähettävät tiedotteita, jotta teokseen tutustuttaisiin ja siitä kirjoitettaisiin mediassa.

 

Usein tiedotteen laatimiseen ja jakeluun käytetään ammattilaista, esimerkiksi tiedottajaa tai viestintätoimistoa.

 

Lehdistötiedote

 

Toimiiko lehdistötiedote?

 

Tiedotteet voivat toimia todella hyvin – niiden avulla tarinasi ja yrityksesi voidaan nostaa esille lukuisissa eri medioissa, josta voi tulla lumipalloefekti, joka nostaa teidät esille useissa medioissa.

 

Silti minun on pakko sanoa, että usein lehdistötiedote toimii parhaiten silloin, jos olet Coca Cola, Fazer, Google tai Supercell ja sinulla on jo valmiita suhteita useisiin medioihin ja toimittajiin. Jos brändi on nimekäs ja tunnettu ja mediasuhteet ovat valmiina, on todennäköisempää, että tiedotteesta kiinnostutaan.

 

On myös paljon helpompaa tarttua ennaltaan tunnetun yrittäjän tai yrityksen tiedotteeseen, sillä aihe ja yritys ovat jo tuttuja ja sen tiedetään kiinnostavan ihmisiä. Todennäköistä on, että sillä on myös jotain yhteiskunnallista merkitystä.

 

Kuvittele, että olet toimittaja, jolla on vaihtoehto valita kummasta kirjoittaa:

 

A: Haastattelu artisti Sannista, joka on juuri julkaissut uuden singlen

 

B: Haastattelu Marko Möttösestä (josta et ole koskaan ennen kuullutkaan), joka on julkaissut uuden singlen

 

Uskon, että kirjoittaisit Sannista. Ja vaikka haluaisit kirjoittaa Marko Möttösestä, voi olla, ettet saisi siihen lupaa päätoimittajalta tai toimituspäälliköltä.

 

Jos siis olet kuin Marko Möhönen (tuore taitelija tai yrittäjä) tai yrityksesi ei ole suurelle yleisölle tuttu, tiedotteen avulla mediassa esille nouseminen on haastavaa.

 

Ja vaikka yrityksesi olisi kovassa nosteessa tai tilanteenne vakaa, en suosittele laskemaan mediaviestintää pelkän tiedotteen varaan.

 

Lehdistötiedote

 

Lehdistötiedotteen plussat ja miinukset

 

Jotta voisit tehdä valinnan sen suhteen, kannattaako sinun lähestyä medioita tiedotteella vai jollain muulla keinolla, listasin lehdistötiedotteiden plussat ja miinukset.

 

+ Laajasti jaeltu tiedote luo ammattimaista mielikuvaa

 

+ Tiedotteen avulla voit jakaa viestisi nopeasti lukuisille medioille ja toimittajille

 

+ Jos ulkoistat tiedottamisen, säästät omaa aikaasi

 

Sitten miinuksiin:

 

– Tiedotteella on vaikea erottautua, sillä niitä lähetetään niin paljon. On mahdollista, että tiedotettasi ei noteerata mitenkään, sillä ne eivät ole henkilökohtaisia viestejä vaan massaviestintää, joka ei yleisesti ottaen ole niin kiinnostavaa kuin personoitu viestintä

 

– Et pääse pitchaamaan tarinaasi itse toimittajille, jolloin on vaikeampaa luoda mediasuhteita, jotka hyödyttäisivät sinua myöhemmin. Ihmissuhteiden luomista ei voi ulkoistaa

 

– Jos lähetät vuoden aikana 10 tiedotetta ja mikään niistä ei tuo toivottua näkyvyyttä mediassa, olet n. 10 000 euroa köyhempi, etkä ole päässyt luomaan mediasuhteita tai oppinut menetelmää, jonka avulla voisit nousta mediassa esiin kerta toisensa jälkeen ilman pr-budjettia, maksullista mainontaa, suurta someyleisöä ja valmiita mediasuhteita.

 

Huomionarvoinen tarina ja erottuva lähestyminen kantavat pitkälle

 

Näistä syistä suosittelen, että tuore tai suurelle yleisölle tuntematon yritys (jolla ei ole valmiita mediasuhteita), ei laske medianäkyvyyttä pelkkien lehdistötiedotteiden varaan. Oikeastaan en koskaan suosittele nojaamaan pelkkiin tiedotteisiin mediaviestinnässäsi, sillä ne ovat parhaimmillaankin vain yksi osa toimivaa pakettia.

 

Pahimmassa tapauksessa kukaan ei edes avaa tiedotettasi ja se lentää roskikseen. Oma roskakorini on täynnä tiedotteita, sillä sähköpostini laittaa ne usein automaattisesti sinne. Näin yrittäjä tai yritys on laittanut suurella vaivalla tienaamiaan rahoja tiedotteeseen, jota iso osa ihmisistä ei tule koskaan lukemaan. Ja se on surkea juttu se!

 

Ja jos tiedote ei tuo tuloksia, olet 900-1100 e + alv verran köyhempi (tiedotteen tekeminen maksaa keskimäärin 400-600 e + alv + jakelu STT:n järjestelmän kautta 400-500 e + alv).

 

Jos sinulla on budjettia, toki voit satsata tiedotteeseen, jos haluat. Mutta älä missään nimessä jätä kaikkea sen varaan tai varsinkaan aloita mediaviestintääsi siitä. Sinuna toimisin näin: En ostaisi tiedottamista, vaan säästäisin rahani ja lähestyisin toimittajia henkilökohtaisesti meilillä tai puhelimitse aidosti kiinnostavalla juttuidealla.

 

Voin nimittäin luvata, että henkilökohtainen ja kohdennettu pitchaus toimii paremmin kuin tiedotteiden räiskiminen oikealta ja vasemmalta. Varsinkin jos et ole suuri ja nimekäs brändi valmiilla mediasuhteilla.

 

Lehdistötiedote

 

Jos olet valmis investoimaan bisneksesi tunnettuuden kasvattamiseen ja nousemaan alasi Superstaraksi, varaa maksuton puhelu, jossa katsotaan mikä olisi sinun yrityksellesi paras tapa nousta mediassa esille ja kuinka voin auttaa teitä siinä. Varaa aika myös silloin, jos haluat kehittää omaa tai tiimisi osaamista siitä, kuinka nousta esille mediassa ilman PR-budjettia, tiedotteita, maksullista mainontaa, suurta someyleisöä ja valmiita mediasuhteita.

 

Ajan varataksesi klikkaa TÄSTÄ!

 

top

categories

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Jatka lukemista

valitse

kategoria

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Ilmoittaudu mukaan yrittäjille, asiantuntijoille ja freelancereille suunnattuun maksuttomaan koulutukseen keskiviikkona 2.2.2022 klo 18:00 – Median Superstaraksi ilman pr-budjettia!

Hyväksy