Estääkö epäonnistumisen pelko sinua tavoittelemasta ammatillisia unelmiasi? Minua esti – mutta kun lopulta ylitin itseni, saavutin unelmia, joita en aiemmin edes uskaltanut sanoa ääneen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Estääkö epäonnistumisen pelko sinua tavoittelemasta ammatillisia unelmiasi? Minua esti – mutta kun lopulta ylitin itseni, saavutin unelmia, joita en aiemmin edes uskaltanut sanoa ääneen

Tässä tekstissä kerron sinulle, miten itsensä likoon laittaminen ja omia pelkoja päin meneminen mahdollistivat minulle ammatillisten tavoitteideni saavuttamisen ja haluamani uran media-alalla, vaikka minulla ei ollut alan koulutusta, kokemusta ja verkostoja. Toivon, että tarinani kannustaa myös sinua menemään rohkeasti unelmiasi kohti kohti. Voit myös ladata tämän kirjoituksen lopusta maksuttoman oppaan, joka auttaa sinua eteenpäin kohti urahaaveitasi epäonnistumisen pelosta huolimatta. ♥

Pelot ja uskomukset saavat meidät luopumaan haaveistamme

Keskustelen ihmisten kanssa paljon heidän unelmistaan. Monesti unelmat liittyvät uraan jollain tapaa, enkä ihmettele – työ on suuri osa elämää. Kukapa ei haluaisi löytää unelmatyötään ja tehdä asioita, joista todella nauttii ja joissa pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan?

Tämän lisäksi huomaan usein, että ihmiset myös luopuvat omista urahaaveistaan tai lykkäävät niitä jatkuvasti eteenpäin. Kun kysyn, mistä kiikastaa, ylivoimaisesti yleisin vastaus on seuraava: epäonnistumisen pelko estää tarttumasta toimeen. Toinen syy on huijarisyndrooma – pelkäämme, että yhtäkkiä paljastuu, että emme osaakaan yhtään mitään!

Tunnistatko itsesi seuraavasta skenaariosta: Työskentelet ravintolassa (tai jossain muualla), mutta salaa haaveilet kirjailijan urasta (tai jostain muusta). Tiedät, että kirjailijaksi et voi tulla, jos et ala kirjoittamaan. Mutta aina kun istut työpöytäsi ääreen tarkoituksenasi aloittaa kirjan kirjoittaminen, epäilykset iskevät tajuntaasi.

“Onko tässä oikeasti mitään järkeä? Entä jos hukkaan vain aikaa ja energiaa, eikä tästä silti tule mitään?”

“Epäonnistun kuitenkin – ei kannata edes yrittää.”

“Todella harva onnistuu elättämään itsensä kirjailijana. Ei se varmasti ole minullekaan mahdollista.”

“Entä jos annan kaikkeni, enkä silti onnistu? Sitten joutuisin hautaamaan unelmani lopullisesti.”

Tuskastuminen nykytilanteesta johti muutokseen – edessä oli alanvaihto ja yrittäjäksi ryhtyminen

Kun kyse on sinulle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista, on täysin luonnollista pelätä. Jos asia olisi sinulle täysin mitätön, ei se epäonnistuminenkaan tuntuisi niin pahalta. Mutta kun pelissä ovat omat unelmasi, olisi hieman hulluakin olla pelkäämättä edes vähäsen. Pelko on merkki siitä, että olet itsellesi tärkeiden asioiden äärellä.

Muutos on lähes aina pelottava asia. Usein teemmekin muutosta elämäämme vasta silloin, kun nykytilanteessa pysymisen tuska on suurempaa kuin muutoksen pelko. Sinun ei tarvitse kuitenkaan odottaa, kunnes tuskasi nykytilanteesta käy ylitsepääsemättömän suureksi – voit ryhtyä heti ottamaan pieniä varovaisia askeleita kohti unelmiesi uraa ja arkea.

Jos aloitat jo nyt matkan kohti unelmiasi, pääset luonnollisestikin nopeammin perille kuin myöhemmin aloittamalla. Toisaalta, tiedän myös omasta kokemuksestani sen, että kun tuska nykytilanteesta käy suureksi, muutos voi tapahtua aikamoisella rytinällä ja motivaatio on ainakin kohdillaan.

Jaa postaus sosiaalisessa mediassa: [shared_counts]

Oma muutokseni alkoi pienestä ajatuksen siemenestä. Vuonna 2015 vietimme ystäväporukallamme pikkujouluja ja suunnittelimme tulevaa. Jokainen jakoi oman unelmansa. Kun tuli oma vuoroni, kerroin haluavani työllistää itseni media-alalla luovia asioita tehden. Halusin luoda sisältöjä, kertoa tarinoita, kirjoittaa ja tehdä musiikkia. Tiesin, että vahvuuteni piilivät niissä asioissa – olin haaveillut tekeväni kyseisiä asioita työkseni niin kauan kuin muistan.

Vaikka tiesin tämän, olin vain mennyt elämässäni eteenpäin kuin Linnanmäen maisemajunassa istuessa. Körötellyt ja katsellut, että tänne tämä elämä nyt vie. Samalla ohi vilahtivat kaikki ne asiat ja mahdollisuudet, joita halusin tehdä, mutta en uskaltanut tarttua toimeen. Sitten joku muu tuli ja nappasi mahdollisuuden nenäni edestä (kuinka muutenkaan, kun en itse uskaltanut liikauttaa eväänikään haluamieni asioiden eteen).

Miksi ihmeessä sitten roikuin vanhan työssäni ja tyydyin katsomaan kateellisena ihmisiä, jotka etenivät urallaan, perustivat bisneksiä ja elivät omannäköistään arkea? Miksi en vain ryhtynyt toimeen ja tavoittelemaan haluamaani? Varmasti tiedät syyn – pelkäsin epäonnistuvani. Pelkäsin, että paljastuu, että olen aivan tolvana, jolla on suuret suunnitelmat, mutta ei kykyjä toteuttaa niitä (klassinen huijarisyndrooma siis).

Kävin kaikki nuo pelot läpi, jotka aikaisemmin mainitsin ja samalla kymmenen muuta kaupan päälle. Vasta kun tajuntaani iski se tosiasia, että en totisesti saa elää unelmiani todeksi, jos jatkan tumput suorina seisomista, tajusin sen tuntuvan liian kipeältä asialta. Silloin päätin, että minä en halua olla se tyyppi, joka katkeroituu sen takia, ettei ole edes uskaltanut yrittää. En ollutkaan valmis hautaamaan unelmiani, vaikka olin niin uskotellut viimeiset vuodet. Nykytilanteessa pysyminen alkoikin tuntua kivuliaammalta kuin se, että ottaisin riskin epäonnistumisesta haluamieni asioiden suhteen.

Oli aika pistää rapa roiskumaan (tähän kuvittele sellainen tuomionpäivän pasuunan julkea töräys ja power pose).

Tunaroinnin kautta onnistumiseen

Seuraavaksi irtisanouduin työstäni varhaiskasvatuksen parissa, vaikka minulla ei ollut mitään tietoa siitä, kuinka ihmeessä lähtisin rakentamaan uraani media-alalla. Kun palkkatöitä alalta ei herunut, edessä oli yrittäjäksi ryhtyminen.

Annoin palaa, epäonnistuin ja varmaan suututinkin osan innokkuudellani, mutta en kuollut siihen. Sain myös nopeasti huomata, että vahingot, joita epäonnistumisesta seurasi, olivat mitättömän pieniä. Vaikka toisinaan tavoitteeni saavuttaminen tuntui yhtä kaukaiselta kuin syvänmeren sukellus ilman happipulloa, sain voimaa siitä, että edes uskalsin edetä peloista huolimatta. Samalla huomasin oppivani ja kehittyväni, vaikka epäonnistuin monta kertaa.

Pikkuhiljaa aloin saamaan myös onnistumisen kokemuksia ja saavuttamaan tavoitteitani. Tänä päivänä teen työkseni juuri niitä asioita, joista haaveilin: kirjoitan, podcastaan, suunnittelen ja teen luovia sisältöjä sekä musiikkia. Samalla sain kasvatettua tulotasoani reippaasti.

Kokemukseni ja lukuisat epäonnistumiseni opettivat minulle paljon. Kliseisesti sanottuna ne muuttivat elämäni täysin. Tämän myötä minulle heräsi myös uusia haaveita, joiden pohjalta syntyi Oman elämäsi Superstara® -valmennuskonsepti. Haluan ehdottomasti auttaa ihmisiä toteuttamaan ne omat ammatilliset tavoitteensa, ja luomaan haluamansa uran ja arjen, sillä omasta kokemuksestani tiedän, miten paljon mielekäs ura lisää iloa ja hyvinvointia omaan arkeen. Elämä on todellakin liian lyhyt jatkuvaan sunnuntaiahdistukseen, maanantaivitutukseen ja siihen, että käyttäisit valtaosan valveillaoloajastasi tehden jotain, mistä et nauti.

Omannäköinen arki lisää hyvinvointia monella tavalla

Nykyään herään joka päivä kiitollisena siitä, että uskalsin lähteä unelmieni kohti ja ottaa riskin. Olen iloinen siitä, että saan tehdä arjessani asioita, joista nautin, hyödyntää vahvuuksiani ja elää omannäköistä elämää. Voin päättää milloin ja missä teen työni ja kenen kanssa niitä teen. Ne piirteet minussa, jotka tuntuivat aikaisemmissa töissäni huonoilta puoliltani, olivatkin yhtäkkiä parasta minussa ja kääntyivät vahvuuksikseni. Yhtäkkiä sain tehdä itselleni ominaisia asioita, joita halusin tehdä muutenkin, mutta nyt siitä maksettiin minulle.

Saatat ajatella, että itsesi näköisen uran luominen ja unelmiesi toteuttaminen ei olisi sinulle mahdollista. Se on sitä höttöistä unelmapuhetta vailla realismia. Ja arvaa mitä? Ajattelin täysin samoin ennen (ja joskus vieläkin, silloin kun minulla on huono päivä). Olin hemmetin kyllästynyt siihen, että ihmiset jauhoivat unelmien toteuttamisesta ja intohimosta, koska itseäni vain ketutti ja tuntui, etten pääse eteenpäin.

“Haluamansa uran ja arjen luominen ei aina ole sateenkaaria ja yksisarvisia, mutta se on mahdollista. Joskus se on paskassa tarpomista, mutta onneksi aika harvoin. Suurimman osan ajasta se on hauskaa, kunhan ei purista mailaa liian kovaa.”

Vasta kun uskalsin myöntää itselleni, että vastuu elämästäni on minulla – ja että myös tekemättä jättäminen on valinta, muutos alkoi tapahtua. Vaikka pelkän ajatuksen voimalla ei vuoria siirretä, ajatukset ovat ne, jotka luovat tunteita ja tunteista seuraa toimintaa. Siksi sillä on merkitystä, mitä ajattelet itsestäsi ja omista mahdollisuuksistasi.

Jos minä – tyhjän päälle heittäytynyt varhaiskasvatuksen opettaja, vailla media-alan koulutusta, kokemusta ja verkostoja, pystyin toteuttamaan omat unelmani, luomaan uraa media-alalla ja saavuttamaan ammatillisia tavoitteitani, niin se on kyllä mahdollista sinullekin. Sinun ei tarvitse ottaa mielipuolisia riskejä ja pistää elämääsi hyrskyn myrskyn, vaan voit lähteä liikkeelle pienin askelin ja katsoa, mitä tapahtuu. Usein tulokset innostavat jatkamaan eteenpäin.

Toki muutosten tekeminen vaatii sinnikkyyttä, aitoa motivaatiota ja sitä, että pistät itsesi likoon ja olet valmis tekemään asioita, joita et ole ennen tehnyt. Se vaatii sitä, että jatkat eteenpäin myös silloin, kun joudut kakkamyrskyn silmään. Uskon kuitenkin vahvasti myös, että se vaatii sitä, että nautit matkasta ja etenet kohti unelmiasi ilolla – jos sinulla ei ole kivaa, miksi alunperin lähdit hommaan? Hyvä uutinen on, että voit aloittaa heti unelmasi tavoittelun. Pidän sinulle peukut ja varpaat pystyssä ja lähetän kannustushuutoja! Kuuletko ne???

Sinulla on valta vaikuttaa elämääsi

Kun huomaat, että jokainen moka tuo sinulle mahdollisuuden oppia jotain, tavoitteita kohti on helpompi mennä, vaikka epäonnistuminen pelottaisi. Tulet huomaamaan nopeasti, että sanoissa sekoilu, penkin alle mennyt työhaastattelu tai edes firmasi konkurssi eivät ole maailmanloppu. Ajan myötä myös niitä onnistumisia tulee aivan varmasti.

Hyväksy myös, että epäonnistumisia, takapakkeja ja kakkamyrskyjä tulet mitä todennäköisimmin kohtaamaan osana matkaasi. Ne kuuluvat asiaan. Vaikka kannattaa pyrkiä siihen, että valtaosin omie unelmia kohti meneminen on kivaa, myös epämukavuutta on hyvä oppia sietämään tietyssä määrin.

Muista, että mokaaminen ei tarkoita, ettetkö voisi yrittää uudelleen ja onnistua myöhemmin. Epäonnistumisia kannattaa ajatella mahdollisuuksina oppia ja kehittyä. Kun menet eteenpäin peloistasi huolimatta, huomaat, että osaat ja pystyt. Rohkeus ei ole pelon puutetta, vaan sitä, että menee eteenpäin peloista huolimatta (tätäkin klisettä inhosin, mutta hitto sentään, totta se on)!

Lataa tästä maksuton opas, joka sisältää viisi harjoitusta, joiden avulla pääset eteenpäin kohti haluamaasi uraa, vaikka sinua pelottaisi!

Taru_opaskuva_v4

“Tykkäsin todella paljon oppaasta. Se on helppolukuinen, mutta täynnä asiaa. Se etenee johdonmukaisesti eri teemojen kautta eteenpäin samalla kannustaen lukijaa luomaan mielikuvia omaan elämäänsä, unelmiin ja pelkojen kumoamiseen liittyen. “

-Iiris Maalo

Lataa maksuton opas ja rakenna unelmiesi ura tai bisnes!

Taru_opaskuva_v5

Menikö pelko pöksyyn, kun pitäisi ryhtyä toimiin tavoitteidesi saavuttamiseksi?

Lataa opas, heitä hyvästit epäonnistumisen pelolle ja anna palaa!

Opas sisältää viisi harjoitusta, jotka auttavat sinua etenemään kohti unelmiasi.

[themify_button link=”#lataaopas”]Lataa opas[/themify_button]

Lataa maksuton opas

Jaa postaus sosiaalisessa mediassa ja kerro, mitä ajatuksia teksti herätti: [shared_counts]

top

categories

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Jatka lukemista

valitse

kategoria

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.