Alanvaihto aikuisena – miten lähteä liikkeelle, kun tavoitteena on uusi ura?

Alanvaihto aikuisena - Miten lähteä liikkeelle kun tavoitteena on uusi ura?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Alanvaihto aikuisena – miten lähteä liikkeelle, kun tavoitteena on uusi ura?

Mitä tehdä, kun työ jossa olet aiemmin viihtynyt alkaakin tuntua tuskalta takapuolessa, olet työpäivien jälkeen aivan paskana ja huomaat, ettei työ ole enää se mitä oikeasti haluaisit tehdä? Mielessäsi on saattanut pyöriä jo tovin ajatus alanvaihdosta, joka saattaa erityisesti aikuisena sekä hykerryttää että hirvittää. Kannattaako alanvaihto aikuisena ja jos kannattaa, mistä lähteä liikkeelle?

Hyppy uudelle uralle on aina jonkinasteinen elämänmuutos ja se voi tuntua pelottavalta erityisesti silloin, kun ikää alkaa jo olla mittarissa. Moni pohtiikin, kannattaako alan vaihtaminen enää kolmikymppisenä tai nelikymppisenä? Tai silloin kun on jo lapsia ja useampi suu ruokittavana? Vai pitäisikö vain olla onnellinen siitä, että töitä ylipäätänsä on?

Jos todella koet näivettyväsi nykyisessä työssäsi ja elät vain odottaen seuraavaa vapaapäivää, kannattaa uran vaihtoa miettiä vakavasti. Et varmasti halua viettää parhaita päiviäsi tatti otsassa kärvistellen – varsinkin kun sinulla on olemassa moniakin vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia! 

Uran vaihto aikuisena voi olla oikea ratkaisu useasta eri syystä

Alanvaihtoon on yleensä useita eri syitä. Yksi syy voi olla loppuun palaminen. Nykyinen työsi voi olla henkisesti ja fyysisesti niin kuormittavaa, että työn ja vaikkapa perhe-elämän yhdistäminen alkaa olla mahdotonta. Tilanne on kuin kävelisi loppumattomalla nuoralla, joka lopulta katkeaa ja sinä putoat mukana. Työ ei vain sovi enää nykyiseen elämääsi ja kaikki aikasi menee työstä palautumiseen. Kuka haluaa rakentaa koko elämänsä sen ympärille, että selviää joten kuten työpäivistä kunnialla?

Toinen syy voi olla se, että et koe enää riittävästi haasteita ja mielenkiintoa työtäsi kohtaan. Haluat tehdä ja kokeilla jotain uutta – kokea merkityksellisyyttä ja sitä, että teet työtä itsellesi tärkeiden asioiden parissa. Ehkä harrastuksesi on vienyt sydämesi ja haluaisit tehdä jotain senkaltaista joko palkkatyössä tai yrittäjänä. Olet saattanut haaveilla alanvaihdosta jo pidempään ja tiedät vaihtavasi urasi suuntaa jossain vaiheessa. Et jäisi työhösi edes silloin, jos saisit pulleamman palkkapussin.

Olipa syy alanvaihtoajatuksille mikä tahansa, on niistä jokainen yhtä oikea. Oman uran suunnan muuttamista siihen suuntaan, joka tulee hyvinvointiasi, ei pitäisi koskaan arastella. Voit tehdä päätöksen suunnata uudelle uralle milloin tahansa ja minkä ikäisenä tahansa. Se ei silti tarkoita, että sinun pitäisi jättäytyä tällä sekunnilla tyhjän päälle ja katsoa, mitä tapahtuu.

Mitä kaikkea alanvaihtajan sitten kannattaa huomioida? Koostin sinulle 7 asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä uranvaihtoprosessissa.

1. Uskalla tavoitella unelmatyötäsi

Kun ajatus alanvaihdosta hiipii mieleen käy useimmiten niin, että myös erilaiset pelot ja möröt kömpivät esiin varjoistaan. Mieleesi saattaa tulla seuraavanlaisia ajatuksia:

“Entä jos en olekaan uudella alalla yhtä hyvä kuin nykyisessä?”

“En varmaankaan saa alan vaihtoa rahallisesti järjestymään?”

”Ei tämän ikäisenä pysty enää opiskelemaan?”

”Entä jos läheiseni eivät ymmärrä?”

”Mitä jos en saakaan töitä uudelta alalta?”

”Entä jos epäonnistunkin yrittäjänä?”

“Entä jos kaikki menee yksinkertaisesti vain päin persettä?”

Haluan sinun tietävän, että kaikki nämä asiat ovat ihan varmasti järjestettävissä ja sinä ihan varmasti pystyt vaihtamaan alaa jos vain todella haluat. Edellä mainittujen ajatusten sijaan onkin tärkeämpää ajatella, haluatko todella näivettyä eläkeikään saakka työssä, josta et nauti täydestä sydämestäsi? Älä juutu kiinni epävarmuuteen sillä ihmiset vaihtavat työpaikkoja ja kokeilevat siipiään yrittäjinä ihan koko ajan. Uskalla tavoitella unelmiesi uraa myös aikuisena!

Jos kaipaat lisäapua alanvaihtoon liittyvien pelkojen voittamiseen lataa avuksesi maksuton opas täyttämällä tietosi alle tai jatka lukemista! 

Lataa maksuton opas

Hyvän suunnitelman kautta mikä tahansa uusi aluevaltaus urallasi on sinulle mahdollinen. Tai jos olet malttamaton, ei ole väärin tehdä elämänmuutosta kertaheitolla ja irtisanoutua vaikka jo tänään kunhan vain tiedät että taloutesi kestää hetkellisen notkahduksen. Niin tein myös itse, kun vaihdoin alaa varhaiskasvatuksen opettajasta media-alalle. 

En sano, että se olisi järkevin keino ja suosittelenkin sinua punnitsemaan riskit tarkkaan. Suurimman osan kannattaa tehdä alanvaihto askel kerrallaan niin, että säästyt rahastressiltä ja tilanteilta, joissa joudut totaalisen paniikkiin jättäydyttyäsi tyhjän päälle.

2. Selvitä, miten nykyiset taitosi riittävät alalle ja tarvitsetko koulutusta 

Usein alan vaihtaminen vaatii uusien taitojen oppimista. Opiskelun avulla voit kartuttaa tietojasi uudesta alasta tai hankkia alalla tarvittavan pätevyyden. 

Opiskella voi nykyään mainiosti myös nykyisen työn ohessa. Erilaiset monimuoto-opinnot järjestetään usein pääasiallisesti etäopintoina, jolloin voi opiskella myös työn ohessa. Yleisesti ottaen työnantajat suhtautuvat suopeasti työntekijän haluun kouluttautua ja joustavat tarpeen tullen niin, että opiskelu töiden ohella onnistuu.

Myös opintovapaan ottaminen on mahdollista. Jos olet ollut töissä nykyisellä työnantajallasi vähintään vuoden, sinulla on oikeus saada jopa kaksi vuotta opintovapaata. Lue lisää opintovapaasta työsuojeluhallinnon verkkosivuilta.

Ja muista, aina sinun ei välttämättä tarvitse aloittaa alanvaihtoa opiskelemalla. Jos sinulla on taitoja, joita olet kartuttanut ja kehittänyt harrastuksena tai työssä ollessasi käytännössä, on täysin ok hyödyntää näitä taitoja uutta työpaikkaa etsiessäsi tai heittäytymällä yrittäjäksi. Kaikkiin ammatteihin ei vaadita koulutusta ja voit olla alalla yhtä pätevä asiantuntija kuin kouluttautuneet. Tärkeintä on, että kehität itseäsi – opiskelemalla, tekemällä tai vaikka molemmilla!

3. Ota unelmien saavuttamiselle aikaa!

Mikään elämänmuutos ei tapahdu sormia napsauttamalla, ei myöskään alanvaihto. Varaa siis aikaa suunnittelulle ja toteutukselle. Päätä, että teet asian eteen jotain säännöllisesti tai voit vaikkapa neuvotella nykyisen työnantajasi kanssa lyhennetystä työviikosta, jos sinulle avautuu mahdollisuus kokeilla haaveilemasta uutta uraa toisessa työpaikassa tai jos haluat kokeilla yrittäjyyttä osa-aikaisesti.

4. Keskustele uran vaihtamisesta läheistesi kanssa tarvittaessa, mutta älä anna muiden mielipiteiden pidätellä sinua

Alanvaihtajien läheisillä on usein sana tai pari sanottavana elämänmuutoksesta. Onkin ihan luonnollista, että kaikkein läheisimmät ihmiset, esimerkiksi perheenjäsenet reagoivat jollain tavalla asiaan. Heitä voi huolettaa, miten raha riittää perheen elämiseen jatkossa  ja mitä muutos käytännössä tarkoittaa arjen kannalta.

Onkin tärkeää keskustella heidän kanssaan asiasta. Kerro, miksi uran vaihtaminen on sinulle niin tärkeää. Kerro, miten se vaikuttaa sinun hyvinvointiisi ja miten sinun hyvinvointisi on myös hyväksi läheisillesi. Jaksat varmasti tehdä paljon enemmän asioita perheesi kanssa ja nähdä ystäviäsi, kun et ole enää töiden jälkeen rättiväsynyt.

Anna siis läheisillesi mahdollisuus ymmärtää sinua ja kerro rehellisesti, miten olet ajatellut asian hoidettavan. Jos he kuitenkin asian käsittelyn jälkeen suhtautuvat asiaan nihkeästi, älä anna sen vaikuttaa sinuun. Muista, että kyse on sinun elämästäsi, joka sinun täytyy elää parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tietysti myös perheen mielipide täytyy ottaa huomioon. Keskustelemalla löydätte varmasti ratkaisun, joka tyydyttää kaikkia osapuolia tai pääsette jonkin sortin kompromissiin.

5. Tee alanvaihdosta taloudellisesti mahdollista

Uran vaihtaminen aiheuttaa yleensä väliaikaisen tulotason notkahduksen. Tämän ei kuitenkaan kannata antaa olla ylittämätön este sinun ja unelmiesi välissä. Kun suunnittelet talousasiasi huolellisesti etukäteen, tulee uraunelmasi toteuttamisesta sinulle täysin mahdollista.

Selvitä aluksi nykyinen taloustilanteesi. Minkä verran sinulla on tuloja tällä hetkellä? Paljonko tarvitset rahaa kuukaudessa elämiseen minimissään? Onko menoissasi tällä hetkellä jotain, mistä voisit nipistää? Onko sinulla säästöjä, joita olisit valmis käyttämään hetken aikaa elämisen peruskustannuksiin?

Alan vaihtamiseen on hyvä olla hieman rahaa säästössä, jotta leivän päällä olisi muutakin kuin ylähuuli alanvaihtoprosessinkin aikana. Rahaa elämisen peruskustannuksia varten olisi hyvä olla säästössä ainakin 3 kk ajalle ja mielellään jopa pidemmäksi aikaa. Rahamedian sivuilta löytyy hyvä artikkeli taloudellisesta puskurista

Pohdi myös, onko sinulla käytössäsi jo valmiina säästöjä tähän tarkoitukseen tai jos ei ole, niin tee säästösuunnitelma. Pystyt varmasti säästämään nykyisistä tuloistasi sen verran, että voit hieman myöhemmin vaihtaa alaa ilman että taloutesi kaatuu. Jos haluat yrittäjäksi, muista että sinun on mahdollisuus hakea myös yrittäjän starttirahaa.

6. Kokeile uutta alaa kevytyrittäjänä

Useat yritykset alihankkivat mielellään kevytyrittäjiltä yksittäisiä projekteja tai teettävät tuntityötä, sillä se on heille varsin riskitöntä. Siksi yksi vaihtoehto on kokeilla tehdä työtä uudella alalla kevyrittäjyyspalvelun kautta. 

Suomessa toimii tällä hetkellä useita kevytyrittäjyyspalveluita, joiden avulla voit kokeilla yrittäjyyttä ilman, että sinun täytyy varsinaisesti perustaa yritystä. Tällöin voit helposti kokeilla tehdä töitä toisella alalla myös nykyisen työsi ohessa. Itse olen aikoinaan aloittanut toiminut kevytyrittäjänä Eezy Kevytyrittäjien kautta. 🙂

Luo siis itsellesi tili johonkin kevytyrittäjyyspalveluista ja ala rohkeasti tuoda osaamistasi esiin ja hanki ensimmäinen asiakkaasi.

7. Aloita brändäämään itseäsi uudelle alalle mieluummin ennemmin kuin myöhemmin

Virhe, jonka näen monen tekevän alanvaihtoprosessissa on se, että omaa osaamista uuden alan suhteen aletaan tuoda esiin vasta silloin kun uusi työ tai yrityksen ensimmäinen asiakas pitäisi saada heti. Lupaan, että pääset paljon helpommalla kun alat tuoda osaamistasi esiin jo ennakkoon. Ala siis jakaa osaamistasi ja tietouttasi uudesta alasta jo nyt. Yksi parhaista kanavista oman ammatillisen brändin kehittämiseen on LinkedIn. Jos et vielä ole siellä, rekisteröidy nyt ja pistä profiilisi kuntoon. Alkuun LinkedInissä pääset lataamalla maksuttoman oppaan, jossa jaan 12 askelta houkuttelevan LinkedIn-profiilin luomiseen!

Maksuton Linkedin-opas

“Tykkäsin oppaan selkeydestä ja ammattimaisuudesta! Omaa profiilia oli helppo päivittää oppaan askeleita seuratessa. Sain myös uusia huomiota ja kehitysehdotuksia, joita en ollut tullut aiemmin ajatelleeksi.”

– Heidi, mielen valmentaja

Loista LinkedInissä ja menesty urallasi!

Maksuton Linkedin-opas

“Tarun maksuton LinkedIn-opas olikin täydellinen apu ongelmaani! Taru on kerännyt tärkeät tärpit selkeästi ja ymmärrettävästi sellaiseen muotoon, että niiden käyttöönotto oli äärimmäisen helppoa ja kivutonta.

Oli myös ihanaa huomata, että opas kannusti myös oman ammatti-identiteetin vahvistamiseen, sillä se sisälsi kysymyksiä, joiden avulla oma missio kirkastui entisestään!

Jos sinäkin pelkäät LinkedIniä, niin tämän oppaan avulla saat taatusti pahimman paniikin kevyesti selätettyä. Odotan innolla, mitä mahdollisuuksia se minulle tuokaan.”

– Emmi, kauneusalan yrittäjä

[themify_button link=”#lataaopas”]Lataa opas[/themify_button]

Lataa maksuton LinkedIn-opas

Jaa postaus sosiaalisessa mediassa ja kerro, mitä ajatuksia teksti herätti: [shared_counts]

top

categories

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Jatka lukemista

valitse

kategoria

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Henkilöbrändäys

Lisää lyhyt kuvaus kategorian sisällöstä tähän.

Ilmoittaudu mukaan yrittäjille, asiantuntijoille ja freelancereille suunnattuun maksuttomaan koulutukseen tiistaina 30.11 klo 16 – Median Superstaraksi ilman pr-budjettia!

Hyväksy